BCAA Nedir?

BCAA Nedir?

BCAA olarak bilinen dallı zincirli amino asit destekleri; valin, izolösin ve lösindden oluşan, yağsız kas kütlesini ve performansını arttırmak isteyen sporcular tarafından sıklıkla kullanılan gıda takviyeleridir. BCAA’lar; kas yorgunluğunu azaltır, iyileşme dönemini hızlandırır ve antrenman sırasında kaslardan amino asit kaybını önleyerek vücudun daha iyi protein absorbe etmesini sağlar. Valin, izolösin ya da lösinden herhangi biri vücutta yeterli seviyede yoksa, kas kaybı oluşacaktır. Diğer amino asitlerin aksine BCAA’lar karaciğerde değil kaslarda metabolize edilir.

Lösin (Leucine)Lösin; kan şekeri seviyesini düzenlemekten, deri dokusunun, kasların ve kemiklerin onarılmasından sorumludur. Yaraların iyileşmesine yardımcı olur, enerji seviyesini düzenler, kas dokusunun bozulmasını önlemeye yardımcı olur.

İzolösin (Iso-Leucine) İzolösin; lösin ve valin gibi protein ve enzimlerin iç yapısında bulunur. İnsan vücudu tarafından üretilmeyen izolösin, lösin ile çok benzerlik gösterir. Kasların onarılmasını destekler ve kan şekeri seviyesini düzenler. Yaraların iyileşmesinde önemli bir rolü vardır. Vücutta açık bir yara oluştuğu zaman enfeksiyona karşı üretilen hemoglobin proteininin oluşmasına ve kanın pıhtılaşmasına destek olur.

Valin (Valine); Valin kas dokusunun onarılmasına ve büyümesine yardımcı olur. Vücudun nitrojen dengesini ve glikoz stoklarını korur. En çok soya unu, lor peyniri, balık, et ve sebzelerde valin bulunur. Diğer amino asitlere kıyasla, valinin protein ve enzim oluşturma oranı oldukça yüksektir.


BCAA’ların Vücuttaki Fonksiyonları Nelerdir?

BCAA’lar diğer amino asitlerin sentezlenmesi için kaslara nitrojen taşıma görevi görürler. Aynı zamanda, insülin hormonunu uyararak kasların enerji olarak kullanması için kan şekerini yükseltir. İnsülin üretimi ile birlikte kaslar içerisine daha fazla amino asit alır. BCAA'lar protein yıkımını önleyerek kas kaybını önledikleri için mükemmel bir anti-katabolik etkiye sahiptir.

Düşük kalorili diyet yapılan dönemlerde protein sentezlenmesi azaldığından, BCAA takviyesi alınması tavsiye edilir.


BCAA Kullanım Zamanı

Antrenmandan önce, antrenman sırasında ve sonrasında BCAA takviyesi almak; performansı artırır ve yorulmayı geciktirir. Antrenmandan hemen sonra tek başına ya da öğün ile birlikte BCAA almak, kasları olumsuz etkileyen kortizol seviyesini azaltır ve kaslarda boşalan BCAA depolarını hızlı bir şekilde doldurur. Kas yenileme sürecini hızlandırmak ve anabolik bir ortam oluşturmak için, yoğun antrenmanlardan önce ve sonra 30-60 dakika içerisinde alınmalıdır.


BCAA çeşitlerini inceleyip, satın almak istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.


Sıkça Sorulan Sorular

BCAA Hangi Besinlerde Bulunur?

BCAA bakımından zengin gıdalar; peynir altı suyu, süt, soya, tavuk, balık, yumurta, sığır eti, mısır, nohut, lima fasulyesi, mercimek, esmer pirinç, badem, kaju fıstığı, brezilya fıstığı ve kabak çekirdeğidir.

BCAA Kilo Verdirir mi?

Sporcular üzerinde yapılan bir araştırma, BCAA kullanımının vücut yağını azaltıp kas gücünü artırdığını ortaya koymuştur. Ancak BCAA'nın kilo üzerindeki etkisi ile ilgili kesin bir bilgi veremeyiz.


Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.